Fjällvandring Avancerad kurs

Fjällvandringens svårare moment

Strömmande vatten och turplanering

I den avancerade kursen för fjällvandring hoppar vi över de flesta vanliga och lite lättare momenten för att göra djupdykningar i de svårare delarna. Det betyder att deltagarnas nivå för att tackla svårare problem höjs och skapar därmed en överkapacitet mot vad man förväntas möta sig där ute.

Det farligaste momentet vid vandring i fjällen är just vid vadning i strömmande vatten. Därför tar vi nu tjuren vid hornen och anordnar en kurs kring ämnet där vi verkligen får prova på att vada tills vi praktiskt taget spolas bort. Vadning i grupp och med olika tekniker och hjälpmedel. En ytterst välbehövd kunskap om man är ute på fjällvandring och bron är borta vilket händer allt för ofta.

Passar perfekt för fjällguider och de som vill höja sin kompetens kring fjällvandring ur ett professionellt perspektiv men även dig som planerar att fjällvandra och bara vill ha extra säkerhetsmarginaler.

Målet är att du efter kursen ska ha en bra grund i att orientera efter karta och kompass, att planera turer och att avgöra bra och dåliga platser för att vada samt vilka faktorer som påverkar vadet. Vi vill även att du ska få en gedigen erfarenhet av att vada så att du inte behöver lära dig detta när det är skarpt läge. 

Läs gärna mer i det preliminära programmet.

Preliminärt program

Första dagen startar vi med att repetera lite grunder i fjällvandring. Vi övar även med karta, kompass och GPS och de tekniker som finns här för att se till att kunskaperna är fräscha. Vi går igenom hur man planerar en fjälltur och vad man bör tänka på när man leder en grupp och hur man kan göra detta med ett systematiskt tänk. Efter lunchen vandrar vi ut för att reka potentiella vad och alla parametrar kring detta. Vi använder lättare metoder för att säkert ta oss över samt går igenom morgondagens forsövning.

Dag 2 åker vi ut till en närliggande fors och utrustar oss med våtdräkter och räddningslinor. Här får vi prova på att både kasta räddningslina och bli fångad. Regler för hur man beter sig vid vad och vad man absolut inte bör göra gås igenom innan lunchen som vi äter ute vid forsen.

Efter lunchen testar vi att vada med ytterligare tekniker och hjälpmedel för att testa gränserna. Hur djupt kan vi vada i strömmande vatten med olika stöd? Här bygger vi verkligen upp en bank av erfarenhet och överkapacitet.

För att möjliggöra detta plockar vi in extra forsränningsguider som kan avancerad räddning så det hela genomförs med högsta säkerhet.

Info & Bokning

Pris: Kommer snart
Längd: 2 dagar

Ingår i priset
  • Instruktör.
  • Första-hjälpen-utrustning. 
  • Lån av våtdräkt och säkerhetsutrustning. 
  • Kursmaterial. 
Svårighetsgrad & Förkunskaper

Det bör ha vandrat i fjällen tidigare och det är bra om du har provat använda karta och kompass. Flera dagsturer eller några flerdagarsturer på sommar eller vinter. Du behöver inte vara expert eller gammal fjällräv.

Utrustningslista
En utförligare utrustningslista skickas vid förfrågan.
Bra att veta
Meddela gärna dina eventuella allergier vid bokning samt se över din försäkring och att din utrustning fungerar.
Behöver du hyra utrustning? Hör av dig i samband med bokning.

Kursledaren hör av sig till alla innan kursen för att svara på eventuella frågor och stämma av.

Hitta till startplatsen
Vi kör den här kursen i Jämtlandsfjällen kring Storulvån och Åre. Det går bra att boka boende mellan Undersåker och Storulvån. Vi samåker under dagarna så det går bra att ta kollektivtrafiken.

Konferens

Låt miljöerna inspirera er så ni kommer hem med nya idéer på hur ni ska tackla vardagens problem. Vi vet hur man laddar batterierna på riktigt och kommer hem utvilad.

Kontakt

markus@deepwild.com
+46 767 626252
Mån-Fre 9-16
____________________

Nyheter
Alla turer och kurser
Om Deep Wild Scandinavia
Bokning & Kontakt