Julklappstips för toppturare

November 2020, av Markus Nyman

Letar du efter julklappstips för personen som älskar att gå på topptur? Mission impossible släng dig i väggen – det här är svårt! Som tur är så går det alltid att bygga ut sitt register av utrustning och kläder. Julklappar passar extra bra för de kommer ofta till användning inom en väldigt snar framtid.

Grundregler för utrustningsköp:

Går den att använda fler gånger på året? En skaljacka som kan användas även vid paddling eller vandring är bättre än en som bara går att använda till en specifik aktivitet under specifika temperaturförhållanden. Såklart finns det untantag, men även ett par topptursskidor går att åka med i pisten.

Är den hållbar eller slit och släng? Hög kvalitét på topptursutrustning är A och O. Att någonting går sönder när man är 5 minuter från liften må vara en jobbig sak. Att staven går sönder precis innan världens saftigaste puderåk eller att pannlampan ballar ur när man har 3 timmar kvar till soluppgången är på en annan skala.

Är den lätt att använda med handskar på? En GPS med touch-screen kanske känns high-tech och passar perfekt för personen du har i åtanke. Men med tjocka tumvantar är det som gjort för raseriutbrott när man minst behöver det. Vinternavigering i dåligt väder är precis då man behöver hålla alla kroppsdelar i varmt skick och även då sikten är som sämst. Skaljackor med ventilationsdragkedjor under ärmarna är oftast en jättebra funktion. Men se upp så inte en sån liten detalj som en för liten dragkedjelöpare fastnar i jackan själv eller i något annat klädesplagg är en annan klassiker.

Du kan också tänka såhär:
RETHINK – måste du verkligen ha den här saken eller senaste nytt?
REDUCE – försök att minska onödig konsumtion.
REPAIR – funderar du på att köpa nytt för att det gamla är trasigt? Se om du kanske kan laga det istället. Ofta finns det kunnigt folk som kan göra det här åt dig för en billig peng en kort sökning bort.
REUSE – när jackan är utsliten, låt den få fylla funktionen som en arbetsjacka när du gör sysslor runt huset eller med bilen. Även om du inte vill ge dig ut på en expedition med den så håller den säkert måttet för sånt grovjobb.
RECYCLE – Okej, allt varar ju inte för evigt. Men i slutet på dess liv är det viktigt att man återvinner allt som kan återvinnas. Inte minst alla batterier i våra tekniska prylar ska ha sin slutdestination på batteriåtervinningen.

Med det sagt, här kommer våra tips på julklappar inför julen 2020 – anpassade för topptursmänniskan.

Årets julklapp, stormköket

Välj mellan det klassiska Trangia-köket eller det lättare mer topptursfokuserade primusköket. Denna modell är en Primus Lite Plus. Det är ett litet gaskök på cirka 400 gram och passar utmärkt för att smälta snö eller värma vatten för den torkade måltiden. 100 grams gastuben går bra att förvara inuti kastrullen, alternativt i en innerficka för att ge den lite bättre värme. Är det dock riktigt kallt så behöver du ha Primus Winter Gas som kommer i en lite större gastub och förvaras då förslagsvis separat inne i ryggsäcken.

Ska du ge dig ut på en längre fjälltur så kan det dock vara lönt att investera i ett riktigt bensinkök. Generellt så är dessa lite bättre på vintern men kräver mer kunskap för att få det rätt.

Trangias modeller går såklart också bra, men då får du räkna på en förhållandevis högre vikt. De håller dock för evigt och lite till.

Slope Angel Halo

Sån där liten teknisk pryl, men denna laddas med micro-usb vilket gör det genast mycket smidigare. Det sista man vill när man står mitt ute i vinden är att fippla med små platta batterier och luckor som kärvar. Nog om batterier och till saken: fördelarna!

Fördelarna är många och det är mycket bang for the buck. Vad sägs om att på ynka 35 gram få en lutningsmätare, höjdmätare, termometer och klocka – allt detta och lite till i ett IP65 klassat fodral som du kan fästa på staven.

Thermos Mattermos King 0.5 liter med sked

Toppturer är tyvärr kända för att erbjuda en notorisk snabb lunch, ofta ståendes och halvt på språng. Sällan har man tid att laga go-lunch med resultat att många lunchpåsar består av en tråkigt tillredd macka. När det väl är dags att hugga tänderna i den så har ofta den enda lyxiga komponenten – tomat och gurka – förvandlats till någon form av isglass mellan två brödskivor.

– Till slut sa jag att nu får det vara nog och bestämde mig för den kompakta och mycket prisvärda mattermosen. Storleken är perfekt för en person och skeden som viks ihop och förvaras i locket gör det ännu enklare. Vanligtvis värmer jag på en matlåda från gårdagens middag av liknande storlek och fyller upp termosen. Ett beslut jag aldrig ångrat, berättar Markus som driver Deep Wild Scandinavia.

Skarjärn till topptursskidorna

Skarjärnet ger extra grepp under skidorna under dagar då det är hårt och isigt. Ett bra verktyg att ha med som backup när fästet sviker med andra ord. Passar perfekt för vårens toppturer där det ofta är isigt på morgonen, men kan även komma till användning dagar när det bara är så blåsigt att den mjuka och lätta snön blåst bort och lämnar ett hårt underlag.

Inte att blanda ihop med stegjärn. Stegjärn sitter fastspända på fötterna och ger taggar åt många olika håll. Skarjärnet sitter fast på skidans bindning och har bara taggar rakt bakåt men åker upp ur snön när man lyfter hälen.

När du köper skarjärn, se till att köpa en bredd som är lite bredare än midjemåttet på skidorna och att modellen passar bindningen. Är du tveksam så fråga butiken.

InReach Mini, satellitkommunikation

När man befinner sig långt ut i vildmarken och behöver kunna kommunicera eller larma för att få hjälp utifrån är den här lilla grejen en riktig höjdare. Man kopplar ihop Inreachen med sin smartphone och sen går det att skicka sms till sina nära och kära. Kanske lika mycket en julklapp till de där hemma som till den som är ute på topptur.

Glöm inte att du måste ha ett giltigt abonnemang för att kunna skicka sms och även för att larma.

Pannlampa Petzl Nao+

Förvintern bjuder ofta på mörker och kortare dagar. Då passar det extra bra att ha en kraftfull pannlampa med sig. Är du ute på flerdagarstur så kan det vara värt att ta med sig en extra liten pannlampa som reserv – det finns många som är bra nog och väger under 40 gram.

En stark pannlampa som rekommenderas för toppturer är Petzl Nao+ som har en speciell teknologi som anpassar ljuset beroende på var du tittar. Smidigt för vägen upp och ner. Bara slå på pannlampan och du kommer inte behöva justera styrkan, det är lätt hänt att man inte ens märker att pannlampan justerar styrkan automatiskt beroende på var man tittar. Tittar man ner på kartan eller snön vid fötterna, så sänks styrkan för att ge ett behagligt sken utan att blända.

En stark pannlampa gör att du kan åka utför och hålla tempot uppe.

Silva Expedition S, syftkompass

En bra kompass är värt sin vikt i guld. Egentligen är en bra kompass värt mer, eftersom den är så lätt. Vi gillar Silva Expedition S på grund av formatet och att den är enkel att hantera trots handskar. En kompass med spegel kallas för syftkompass och ger ett nogrannare resultat vid kompassriktningar. Ett utmärkt verktyg för oss nördar eller för den som skulle behöva träna på sin navigationskunskap.
Just denna modell har flera funktioner, bland annat lutningsmätare.

Upplevelse hos Deep Wild Scandinavia

Såklart finns det gånger då man vill ha någonting fysiskt i julklappen. Men hur många stormkök behöver man egentligen? Då är det kanske bättre med en julklapp i form av en minnesvärd upplevelse. Oavsett om det är en julklapp eller födelsedag, vinter eller sommar, vår som höst, så har vi några unika idéer på olika upplägg som självklart blir succé. Hör av dig så pratar vi om vad som skulle kunna passa – stort som smått.

Hej! Markus här 👋

Det senaste decenniet har jag haft förmånen att leda ett antal turer in i den djupa vildmarken, ofta på en veckobasis. Nu vill jag bjuda in dig att hänga med.
Kika gärna på 'turer & kurser'-sektionen på hemsidan och hör av dig om det är någonting du finner intressant. 

Du når mig direkt på markus@deepwild.com

Markus Nyman
Guide & Grundare, Deep Wild Scandinavia

KONFERENS

Låt miljöerna inspirera er så ni kommer hem med nya idéer på hur ni ska tackla vardagens problem. Vi vet hur man laddar batterierna på riktigt och kommer hem utvilad.